5 aspecte mai puțin știute ale jocurilor de loterie

Publicat la: 26 Nov 2022

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Printre cele mai populare jocuri de noroc din toate timpurile se află loteriile, pentru că sunt simplu de înțeles, au un ritm alert și reprezintă un spectacol pasionant al numerelor care apar la extrageri și pot să aducă premii atractive. Iată câteva detalii mai puțin cunoscute despre loterii.

Jocurile de loterie au apărut încă din antichitate

Primul joc de tip loterie a fost organizat în China, acum mai bine de 2000 de ani. Se numea “jocul porumbeilor albi” și consta în eliberarea păsărilor ce aveau legate hârtii cu numere, iar norocoșii primeau acești mesageri înaripați.

În Grecia Antică loteriile aveau rol de stabilire a demnitarilor, printr-un mecanism numit “kleroterion”. Romanii organizau jocuri de noroc destinate exclusiv elitei, iar zarurile și pietrele cu numere se numărau printre preferatele lor.

Câștigurile de la loterii au fost utilizate pentru diferite cauze nobile și investiții edilitare, mai ales în Evul Mediu, când orașe precum Veneția, Roma sau Florența au început să organizeze loterii publice, pentru construirea de drumuri și structuri defensive.

Există peste o sută de variante de loterii

Încă din secolul al XIX-lea au început să fie dezvoltate diferite tipuri de loterii în format modern, similar cu cele organizate în prezent. Această diversificare continuă a dus la apariția a peste o sută de variante pentru jocuri cu numere: instant lottery, loterii pe bilete preimprimate, loterii unde jucătorii aleg singuri numerele, jocuri de tip keno, bingo ș.a.

Există loterii unde numerele sunt extrase dintr-o urnă cu bile, altele funcționează pe baza unor algoritmi, iar combinațiile câștigătoare sunt afișate automat. Cazinourile au preluat multe jocuri cu numere și le-au integrat în oferta de sloturi, păcănele, tombole și alte forme de gambling.

Cele mai populare loterii sunt organizate în Europa

Deși Mega Millions și Powerball în SUA ori Powerball Australia sunt loterii de mare succes, liderul de audiență este EuroMillions, ce reunește jocuri cu numere din diferite țări (Austria, Belgia, Elveția, Franța, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia și Spania).

Cel mai popular joc loto la cazinourile și casele de pariuri din România este loto Grecia Kino 20/80, urmat de Italia Keno 10eLotto 20/90, Slovacia Keno 20/80, Multi Polonia 20/80, Italia Win for Life 10/20, Cehia Keno 12/60, Ungaria Putto 8/20, Spania L’Express 20/70, Cehia Rapid Keno 12/66, Keno Letonia 20/62, Keno Polonia 20/70, Italia VinciCasa 5/40, Italia MillionDay 5/55, Grecia Extra 5 5/35, Polonia Kaskada 12/24.

Succesul loteriilor a determinat apariția unor noi jocuri de noroc

Jocurile cu numere continuă să fascineze amatorii de gambling, de aceea organizatorii de jocuri de noroc au creat oferte noi, care să ofere diversitate și un plus de fun. Este vorba keno, unde se extrag mai multe numere din intervale mai mari decât la loteriile clasice.

De exemplu, în România era consacrat formatul Loto 6/49, cu o singură extragere în fiecare săptămână. În prezent sunt disponibile peste 50 de jocuri de loto și keno, cu extrageri zilnice, la fiecare 3 sau 5 minute, sub forma 20/80, 20/90, 20/62,12/24 ș.a.

Jocurile de loterie au cucerit cazinourile online

Succesul jocurilor de tip loto și keno a determinat cazinourile pe internet să le includă în ofertă și să listeze peste 50 de jocuri cu numere. Alături de loteria europeană, sunt disponibile jocuri din Franța, Finlanda, Canada, SUA, Spania, Italia, Slovacia, Irlanda, Germania, Austria, Ungaria, Belgia, Norvegia, Danemarca, Australia, Polonia, Grecia, Singapore, Turcia, Bosnia, Elveția, Marea Britanie, Letonia, Islanda sau Africa de Sud.

Extragerile dese, pariurile online rapide și convenabile, la un simplu click distanță, posibilitatea de pariere la mai multe loterii simultan și la mai multe extrageri zilnice din cadrul aceluiași keno, toate acestea reprezintă argumente pentru a spune că jocurile de loterie au cucerit cazinourile online.