Care este momentul optim pentru a instala panouri solare?

Publicat la: 18 Jul 2023

Desi vara este cea mai populara perioada pentru instalarea panourilor solare, acestea pot fi montate pe tot parcursul anului, producand suficienta energie pentru a va alimenta casa. Multe persoane considera ca sistemele solare sunt mai putin eficiente in lunile de iarna, insa panourile genereaza totusi energie chiar daca locuiti intr-o regiune supusa temperaturilor scazute si iernilor grele. Problema este atunci cand panourile solare sunt acoperite complet cu zapada, insa cu echipamentul potrivit, aceasta problema este usor de rezolvat. Daca doriti sa va instalati panouri solare, puteti face asta pe tot parcursul anului.

Cum functioneaza panourile solare?

In primul rand, panourile solare au nevoie de lumina solara, nu de caldura. Energia solara este generata fie prin sisteme solare fotovoltaice, fie prin sisteme solare termice. Acestea din urma, dupa cum le sugereaza si numele, profita de caldura soarelui pentru a produce abur. Totusi, cele mai multe panouri solare utilizate in Romania sunt fotovoltaice, care transforma lumina soarelui in electricitate.

Sistemele solare functioneaza cel mai bine atunci cand soarele straluceste cu putere, iar vara zilele sunt in medie mai lungi decat in alte anotimpuri. Unghiul soarelui, impreuna cu puterea radiatiei solare, sustin sistemele solare, acestea reusind sa genereze de doua ori mai multa energie vara decat in zilele mai scurte de iarna. Pe de alta parte, panourile solare fotovoltaice utilizeaza lumina nu caldura, asa ca temperaturile mai ridicate din timpul verii nu conduc neaparat la randamente mai bune. De fapt, in loc sa sporeasca performanta panourilor solare, temperaturile foarte ridicate pot avea un impact negativ asupra capacitatii panourilor solare de a genera energie, deoarece un panou supraincalzit nu poate fi un panou eficient. 

Care este cea mai recomandata perioada pentru instalarea panourilor solare?

Desi vara este caracterizata de soare din abundenta si de temperaturi ridicate, este foarte indicata montarea panourilor si in lunile premergatoare verii. Majoritatea persoanelor isi instaleaza panouri solare in timpul verii, cand sunt cel mai intens promovate. Totusi, sezonul de varf poate insemna preturi mai mari, dar si o perioada mai lunga de asteptare pana la instalarea propriu-zisa. Pentru a beneficia de preturi accesibile, puteti accesa magazinele online pentru a verifica o gama cuprinzatoare de panouri solare care dispun de discount semnificativ.

Puteti, de asemenea, sa instalati panouri solare si intr-o perioada a anului mai putin populara, cum ar fi toamna, iarna sau inceputul primaverii. Veti avea siguranta ca beneficiati de preturi mai accesibile si de o instalare mai rapida, bucurandu-va imediat de avantajele pe care vi le ofera panourile solare.