Cum testele de ochi pot contribui la menținerea vederii pe termen lung

Publicat la: 17 Jan 2024

Sănătatea ochilor este esențială pentru o calitate bună a vieții, iar testele de ochi au un rol crucial în menținerea vederii pe termen lung. Descoperă rolul și utilitatea acestor teste și învață cum să îți păstrezi sănătatea vizuală pentru cât mai mult timp!

Testele de ochi permit identificarea și corectarea viciilor de refracție

Viciile de refracție sunt deficiențe ale ochiului care afectează modul în care lumina este focalizată pe retină, rezultând o vedere neclară sau distorsionată. Acestea includ miopia (vederea neclară la distanță), hipermetropia (vederea neclară în apropiere) și astigmatismul (vederea neclară la orice distanță). O complicație a viciilor de refracție nediagnosticate sau netratate poate fi ambliopia, cunoscută și sub numele de „ochi leneș” [1]. Programează un control de ochi gratuit în Oradea și verifică starea vederii tale, pentru identificarea unor eventuale vicii de refracție!

Identificarea și corectarea viciilor de refracție este esențială pentru menținerea unei vederi sănătoase. Testele de ochi, cum ar fi testele de acuitate vizuală și testul cu lentile, permit specialiștilor să detecteze aceste deficiențe și să prescrie un tratament adecvat. Testele de acuitate vizuală implică folosirea unei diagrame Snellen sau a unei diagrame LogMAR pentru a verifica claritatea vederii la diferite distanțe. Testul cu lentile implică purtarea unui set de lentile de diferite puteri pentru a determina care lentilă îmbunătățește cel mai mult vederea [2].

Odată identificate, viciile de refracție pot fi corectate prin diverse metode. Ochelarii de vedere sunt cea mai comună formă de corecție și pot fi prescriși pentru a corecta miopia, hipermetropia sau astigmatismul. Lentilele de contact sunt o altă opțiune de corecție care poate oferi un câmp vizual mai larg decât ochelarii. Pentru ambele poți găsi consultanță gratuită și o ofertă variată în magazinul Lensa Oradea din Era Shopping Park. Chirurgia refractivă este o opțiune de tratament permanentă care poate corecta majoritatea viciilor de refracție.

Testele de ochi permit identificarea unor afecțiuni oculare grave

Glaucomul este o afecțiune oculară gravă care nu prezintă simptome evidente până când vederea începe să se deterioreze. Identificarea timpurie este esențială pentru prevenirea pierderii vederii, iar testele de ochi joacă un rol crucial în acest proces. Acestea pot detecta o presiune crescută în interiorul ochiului, semn timpuriu al glaucomului, permițând astfel un tratament precoce [3].

Degenerarea maculară, o afecțiune care distruge treptat vederea centrală, poate fi detectată de asemenea prin intermediul testelor de ochi. Acestea pot dezvălui semne timpurii ale degenerării maculare, cum ar fi depozitele de proteine în partea centrală a retinei. Afecțiunea face dificile activități precum cititul sau recunoașterea fețelor [1]. 

În final, cataracta, o încețoșare a cristalinului ochiului care poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată, poate fi de asemenea diagnosticată prin teste de ochi. Acestea pot detecta semne timpurii ale cataractei, cum ar fi o reducere a clarității vederii sau dificultăți la vederea pe timp de noapte [2].

Testele de ochi contribuie la diagnosticarea unor afecțiuni sistemice

Relația dintre sănătatea oculară și afecțiunile sistemice este strânsă și complexă. Ochii pot fi considerați o fereastră către starea de sănătate generală a unei persoane, deoarece multe boli sistemice pot avea efecte vizibile asupra acestora. Diabetul și hipertensiunea arterială, de exemplu, pot cauza modificări în vasele sanguine ale ochilor, care pot fi identificate prin teste oftalmologice. Aceasta înseamnă că un examen ocular poate dezvălui probleme care se extind mult dincolo de vederea neclară sau disconfortul ocular [3].

Există diferite tipuri de teste oculare utilizate pentru a detecta semnele unor boli sistemice. Examenul fundului de ochi, de exemplu, poate releva modificări vasculare specifice diabetului sau hipertensiunii arteriale. De asemenea, examinarea retinei poate ajuta la detectarea unor boli neurologice, cum ar fi scleroza multiplă. Testele de acuitate vizuală, presiunea intraoculară și testele de câmp vizual pot, de asemenea, oferi indicii despre starea generală de sănătate a unei persoane [1].

Controlul regulat al ochilor este esențial, chiar și pentru persoanele care nu au probleme de vedere evidente. Aceste controale pot ajuta la identificarea timpurie a unor boli sistemice și pot permite începerea tratamentului în stadii incipiente. În plus, pot ajuta la monitorizarea progresiei unei boli sistemice, cum ar fi diabetul, și la ajustarea tratamentului dacă este necesar.

Afecțiunile sistemice, precum diabetul și hipertensiunea arterială, pot fi diagnosticate prin teste oculare. De exemplu, diabetul poate provoca retinopatie diabetică, o problemă care afectează vasele sanguine ale retinei și poate duce la pierderea vederii dacă nu este tratată. Hipertensiunea arterială poate provoca, de asemenea, modificări la nivelul ochilor, inclusiv îngustarea arterelor retiniene sau sângerări în interiorul ochiului [2].

În concluzie, testele de ochi sunt esențiale pentru menținerea unei vederi bune pe termen lung. Acestea permit identificarea și corectarea viciilor de refracție, dar și descoperirea unor afecțiuni oculare grave sau chiar a unor boli sistemice. Prin urmare, este vital să le incluzi în rutina anuală de îngrijire a sănătății.

Surse

1. Eye Exam and Vision Testing Basics. “Eye Exam and Vision Testing Basics.” American Academy of Ophthalmology, 17 Dec. 2018, www.aao.org/eye-health/tips-prevention/eye-exams-101, accesat la 22.12.2023;

2. “Eye Tests and Exams.” WebMD, www.webmd.com/eye-health/eye-tests-exams, accesat la 22.12.2023;

3. “Vision Tests | HealthLink BC.” Www.healthlinkbc.ca, www.healthlinkbc.ca/tests-treatments-medications/medical-tests/vision-tests, accesat la 22.12.2023.