Ioan Mang și implicarea lui în APP

Publicat la: 07 Jan 2023


Credeți sau nu, cel care se preocupa de președinția Alianței Pentru Patrie Bihor, după cearta dintre Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu, era Ioan Mang, controversatul președinte al Partidului Social Democrat Bihor! Încă nu dispăruse Lilla Boglárka Debelka din fruntea APP Bihor și Mang căuta deja înlocuitor. Acesta era Florin Goia, o mai veche cunoștință de-a lui Mang, care fusese dat afară din APP de către Lilla, într-o ședință care amintea de cele naziste, pe motiv că sexy-președinta fusese criticată de Goia, la el acasă. Un tânăr penticostal depusese delațiunea și tărăboiul s-a declanșat, executarea lui Goia amintind de epurările staliniste. Goia era singurul care nu provenea din PSD în ecuația de care discutăm.

Lilla Boglárka Debelka, avându-l în dreapta pe Ioan Mang, la unul dintre momentele festive la care PSD Bihor participa în Piața Unirii, din Oradea

Lilla i-a fost studentă lui Mang și a făcut carieră cu el ca președinte al PSD Bihor, ajungând chiar în Guvernul României, în ciuda faptului că nu stăpânea cum trebuie limba română. În consecință, „starleta” Lilla nu l-a vorbit de rău niciodată pe Mang, nefăcând măcar o singură declarație împotriva lui. În condițiile în care Lilla reprezenta cică opoziția, iar Mang puterea!…

Cristina Isabela Bene și Lilla Boglárka Debelka, cele două unguroaice din fruntea APP Bihor, partid suveranist...

Când a apărut Alianța Pentru Patrie, în toamna anului 2021, cu Dragnea ca portdrapel, Lilla de la PSD a ajuns peste noapte președinte al filialei APP Bihor. Mang, desigur, a avut rolul lui în această mutare, nevasta sa Gerda Erica făcându-și operații estetice împreună cu Lilla, la Budapesta. Nu s-au înregistrat declarații belicoase între cele două părți, așa cum unii ar fi considerat normal să fie. În plus, babanele contracte cu instituții de stat, pe care Lilla le moștenise din perioada Dragnea, nu au fost cu nimic deranjate, chiar dacă lui Mang i se atrăsese atenția asupra acestui aspect.
După scandalul generat de Dragnea, care interzicea în august 2022, ca APP să-i mai folosească numele și imaginea, ruptura în acest partid s-a produs, filialele din țară care erau de partea lui Dragnea, autodesființându-se. A fost cea mai grea lovitură primită de Codrin Ștefănescu, cel care regizase toată piesa cu un partid dedicat lui Dragnea, deși individul nu avea voie să facă politică, în urma condamnării sale de renume.
Când încă filiala lui Lilla nu se desființase, iată că Mang, grijuliu, intervine pe lângă fostul vicepreședinte Florin Goia, momindu-l cu funcția încă deținută de Lilla.

Florin Goia s-a dovedit un activist de nădejde al APP Bihor, participând la aproape toate acțiunile filialei

Conform declarației lui Goia, Mang îi acceptase cererea ca toți cei care i-au votat excluderea din partid, fără a fi lăsat măcar să-și pledeze apărarea, să fie dați afară. Mang cică vorbea în numele lui Codrin Ștefănescu, care încerca să recupereze filiala bihoreană din ghearele lui Dragnea, se înțelege. Cu toate acestea, Goia, care-și pierduse încrederea în Codrin Ștefănescu, a preferat să preia președinția filialei Coaliției Pentru Națiune Bihor, unde e și astăzi un lider respectat și dedicat.

Ioan Mang, președintele contestat al PSD Bihor, ajuns ministru al Învățământului vreme de câteva zile, în 2012, până i s-au descoperit plagiatele. În 2018, un pesedist avertiza Comitetul Executiv Național al PSD:
"Vă semnalez faptul că la nivelul județului Bihor, filiala PSD Bihor s-a transformat dintr-o persoană juridică într-o persoană fizică. Nu mai este de mult o organizație vie, în care libera exprimare a membrilor de partid să fie prezentă".

Tot din partidul lui Mang a fost anunțată de curând o altă președintă: Stela Babău. Ea a condus organizația de femei a PSD Bihor, era consilieră municipală la Beiuș și, ca o coincidență, nu vrea să facă vreo declarație împotriva lui Mang. Dimpotrivă, îl vorbește de bine! Stela Babău este încă o femeie atrăgătoare, iar slăbiciunea lui Mang pentru femei atrăgătoare e cunoscută încă din anii '90, cu scandalurile erotice lăsate în urmă…

Cadrele feminine ale PSD au devenit bancă de cadre pentru APP Bihor. În dreapta: Stela Babău și Lilla Boglárka Debelka

Iată deci că avem un interes constant al lui Ioan Mang pentru APP Bihor, filială legată astfel obligatoriu de PSD, ca bancă de cadre. Desigur, poate părea o simplă coincidență totul. E bine însă să ne întrebăm dacă nu cumva PSD merge pe rețeta CDR din 1995, când o grămadă de partidulețe s-au adunat în jurul PNȚCD și PNL, creând astfel iluzia unei puternice coaliții. Deci, grijuliu, PSD își înființează partide de buzunar care, înainte de alegeri, vor alcătui o largă coaliție, bazată pe recunoașterea supremației PSD în cadrul acesteia.

La înființarea APP Beiuș, Lilla s-a lăsat așteptată trei ore, ca o vedetă care se respectă...
Stela Babău urmează să experimenteze acum adevărata viață de opoziție...

Atât Lilla Boglárka Debelka, cât și Stela Babău, ca să fie credibile, trebuiau să vină cu declarații ferme de condamnare a lui Mang, a plagiatelor sale, a decăderii accentuate a PSD în Bihor, precum și a imoralității compromisului lider, vestit prin scandaluri sexuale, nu prin competențe profesionale. Nu veți găsi așa ceva!...

Articol scris de Doru Sicoe