Stela Babău – un lider de care trebuie ținut cont

Publicat la: 16 Jan 2023


În viața politică bihoreană își face loc tot mai vizibil un nou președinte de partid: Stela Babău. Este un personaj cu o anume notorietate, din moment ce pagina Apuseni.Info.ro spune: „PSD Bihor pierde un nume greu: Stela Babău nu era doar un nume cunoscut în Bihor ci în toată țara, președintele PSD Beiuș fiind totodată și liderul OFSD Bihor, funcție prin care a cutreierat țara în lung și-n lat”.

În urmă cu trei ani, Stela Babău intra în cursa pentru funcția de primar al municipiului Beiuș, un important municipiu al Bihorului, dovedindu-și notorietatea cu un scor peste cel al partidului, mai precis aproape 19% din voturi. Stela Babău iată că devine acum un politician foarte implicat în viața politică județeană, fiind proaspătul președinte al Alianței Pentru Patrie Bihor, dar și secretar regional al partidului, aleasă la București în 13 ianuarie 2023.

Stela Babău felicitată de președintele Liviu Pop, după ce a fost votată ca Secretar Regional al APP

Prin ea și munca ei de teren, putem spune că, în Bihor, s-a lansat deja campania electorală pentru alegerile de anul viitor. Va fi un an cu patru rânduri de alegeri, adică unul deosebit de important, cu miză mare pentru toate partidele. Și, pentru că Stela Babău are o experiență de peste două decenii în munca de partid, știe că trebuie lucrat temeinic și cu mult cap, nu cum s-a irosit primul an din viața acestui tânăr partid. Practic, ea o ia de la zero, după desființarea completă a organizației județene de către fostul președinte al filialei, un personaj complet dispărut acum din viața politică. Asta pare a fi un act de mare curaj, mai ales că Stela Babău avea o funcție de vizibilitate într-un partid aflat la guvernare, fiind și vicepreședinte al filialei județene a PSD. Era cea mai puternică organizație de femei dintre cele locale, fiind implicată în nenumărate acțiuni și alcătuind un colectiv larg ca vârstă, divers ca preocupări profesionale, plin de doamne de nădejde, bine alese, valoroase. Cum Stela Babău va avea un rol crescut în viața politică locală, e cazul să o cunoaștem mai bine. Între timp, Ioan Mang, președintele în derivă al PSD Bihor, a dat ordin ca toate articolele cu fosta colegă să fie șterse de pe BihorNews.ro, ziarul online din subordinea lui. E semn că lui Mang chiar îi este frică de fosta lui colegă și puterea ei organizatorică!

Vorbind la una dintre ședințele organizației de femei


Femeia lider


După cum ne spune o fostă colegă de partid, pe care suntem nevoiți s-o trecem sub anonimat, „Stela Babău este o femeie frumoasă, puternică, bine organizată, în stare să facă față unor situații dificile, să găsească soluții la probleme presante, să organizeze o echipă unită și să depună eforturi înzecite pentru atingerea obiectivului. Foarte muncitoare și greu de intimidat! Vorbește cursiv, clar, fără ă-uri, este o femeie credincioasă, care merge la biserică și cinstește rânduiala creștină. E foarte respectată, foarte plăcută, foarte apreciată. Ce mai, era o emblemă pentru PSD!”.

Împreună cu prietenele și colegele. Stela este în centrul imaginii


Doina Bunea, fost senator al României, una dintre doamnele cu mare vechime în PSD, fost președinte al organizației de femei a PSD Bihor, apoi președinte al organizației municipale de pensionari, nu are rețineri în a descrie valoarea fostei colege. Astfel, Stela Babău a reprezentat „o treaptă mult superioară față de Lilla Debelka (fosta președintă APP Bihor – n.n.)”, fiind „foarte activă, drăguță, amabilă cu toată lumea”. „A fost într-adevăr foarte bună. A avut o mulțime de activități și mi-a plăcut felul în care s-a comportat cu colegele. Eram ca într-o mare familie!” declară Doina Bunea. Ca președinte la pensionari, ea susține că a avut „o relație foarte bună, de colaborare perfectă” cu Stela Babău, președinte la femei. Activitatea plină de râvnă, i-a fost recompensată Stelei de către partid cu un loc pe lista pentru Senat, la alegerile din 2020, spune Bunea. Din păcate, rezultatele slabe provocate la Bihor de controversatul președinte Ioan Mang, observăm noi, nu a înlesnit intrarea Stelei Babău în Parlament, atunci. Doina Bunea observă că mai tânăra ei colegă este de felul ei „o luptătoare”, care țintește mai sus în cariera politică, acesta fiind unul dintre motivele părăsirii PSD de către ea.
Să mai adăugăm și că Stela Babău este absolventă a două facultăți: Facultatea de Design de Mobilier și Inginerie a Lemnului, de la Brașov, în 1988 și Facultatea de Protecția Mediului – specializarea Silvicultură, de la Oradea, în 2005.

Stela Babău este o exponentă a mediului privat, neavând contracte cu statul


Un om al principiilor


Valoarea Stelei Babău reiese imediat din faptul că este un om al principiilor, așa cum poți întâlni mai ales în lumea occidentală.
Primul dintre ele e transparența, care este „fundamentul relațiilor corecte cu oamenii”. Apoi, „cred în dezbatere”, spune ea. „Să recunoaștem că fără dezbatere nu avem nici democrație și nici libertate”. Prin urmare, nu trebuie aprobate idei doar „pentru că vin de la cineva”, aici incluzând „și ideile mele, clar!”. Trebuie să recunoaștem că e un spirit care ne amintește de Grecia antică, unde s-a inventat democrația.
Pentru a obține succese pe termen lung, mai trebuie adăugate cinstea, demnitatea, răbdarea și consecvența, susține Stela Babău. „Sunt principii în care cred și care și-au dovedit valoarea de-a lungul timpului în cariera mea, atât politică cât și profesională”, precizează ea.
Pe lângă acestea se adaugă un set de valori creștine, cum sunt compasiunea, iubirea aproapelui, încrederea, respectul bătrânilor, al familiei și copiilor, smerenia, sprijinul celor nevoiași și cinstirea lui Dumnezeu.

Fără trac la vorbitul în public

Stela Babău este ortodoxă, dar consideră că toți credem în același Dumnezeu. Prin urmare, ea își manifestă deschiderea spre cooperare și cu greco-catolicii, romano-catolicii, reformații și celelalte confesiuni religioase, care fac lucrarea Domnului în beneficiul comunităților locale și al țării, în cele din urmă. „Un om care-l are în inimă pe Dumnezeu, este un om puternic, constructiv, cu mult suflet și iubire. El este cel care realizează cel mai bine adevărul catolicului J. F. Kennedy, care, ca președinte al SUA, își îndemna concetățenii să nu se întrebe ce face țara pentru ei, ci ce fac ei pentru țară” spune Stela Babău.


Schengen

Spațiul Schengen - un eșec major al Guvernului Ciucă


Neadmiterea țării noastre în spațiul Schengen este considerată de Stela Babău ca cel mai mare eșec de politică externă al clasei politice aflate la putere. „Situația actuală, în care niciun mare corupt nu mai ajunge în pușcărie, mă face să cred că scumpa noastră țară nu va intra nici anul viitor în Schengen. Triada de la putere PNL-PSD-UDMR este pe deplin răspunzătoare de eșecul care ne umilește pe toți. Avem lideri corupți, plagiatori care-și fac legi pentru ascunderea mizerabilul furt, degradând catastrofal imaginea României peste hotare. Furtul intelectual la acest înalt nivel este o crimă pe adresa țării, o trădare a patriei, pentru că acești oameni ar trebui să fie elita model națiunii lor, în timp ce ei se dovedesc a fi doar niște pungași de doi bani. Cum să ne respecte Europa când noi trimitem la negocieri oameni ca Bode și Ciucă, pe a căror frunte scrie clar hoț. E de mirare că un ins de primă importanță în stat, ca președintele Klaus Werner Iohannis, profesor la bază, tace complice cu marii plagiatori. E o imensă dezamăgire acest președinte, de la a cărui origine etnică românii așteptau mult mai mult! A stat în fruntea României două mandate, iar situația țării s-a degradat la un nivel pe care nimeni nu l-ar fi așteptat. Pandemia din vremea lui a fost gestionată extrem de prost, plagiatele nu s-au rezolvat, războiul lui Putin ne-a luat complet nepregătiți – România nu mai fabrica nici esențialul praf de pușcă! – așa-zisa criză energetică a dus la sărăcirea și mai mare a românilor, mulți dintre ei părăsind-și patria, de parcă ar fi Venezuela! Despre ce Schengen mai vorbim?”

Stela Babău la Bruxelles


Familie și identitate națională


Așa cum se precizează pe pagina online a partidului „Alianța Pentru Patrie are convingerea că există cu adevărat o nevoie vitală de a ne construi propriul destin național și de a ne desprinde definitiv şi irevocabil de actualele mentalități politice”. O asemenea declarație încadrează acest partid în curentul „suveranist”. Naționalismul face casă bună cu respectivul curent și el e vizibil atunci când se promovează valorile identității naționale. Oricum, valoarea cea mai promovată de partid a fost patriotismul, deoarece ea are o mai mare cuprindere etnică.
Câteva direcții de acțiune au fost deja fixate, de un an și jumătate, de când există acest partid.
După cum lămurește Stela Babău, una dintre principalele direcții ale APP este susținerea familiei tradiționale, politicianul din Beiuș participând cu convingere la referendumul din 2018. După câte se știe, implicarea controversatului Liviu Dragnea în susținerea referendumului, a făcut ca acesta să eșueze prin slaba prezență la vot sau, cel puțin, așa au susținut organizatorii. Deficitul de imagine provocat atunci de Dragnea – cel care manipula conducerea țării pe atunci – a fost enorm și e posibil să fi discreditat într-adevăr acel referendum. Mai ales că viața lui de familie era departe de a fi model! Valorile promovate însă de acea acțiune au rămas valabile și sunt împărtășite și azi de cea mai mare parte a populației. „Bunicii, tata, mama și copiii sunt familia care ne reprezintă și ne clădește ca oameni. Familia românească este cea care, de fapt, constituie temelia României, fiind încă celula de bază a societății. O familie trainică este cea care dă putere întregii construcții statale numită România. Ea poate fi principalul sprijin al individului și izvor de mari împliniri în societate, spre beneficiul țării. În Ungaria, de pildă, măsurile care sprijină familia tradițională sunt parte consistentă a politicii naționale, de multă vreme, sprijinul financiar pentru familiile cu mai mulți copii fiind semnificativ. APP nu vrea ca România să fie mai prejos!” spune Stela Babău.
Noul președinte al APP Bihor este soția unui bărbat de succes și mamă a doi copii străluciți, de care este foarte mândră.

Stela Babău, cu fiica și fiul

Preluând și amplificând frumusețea mamei, Iolanda Anamaria Babău a urcat de mai multe ori pe podium la concursurile internaționale de Miss, ajungând chiar Miss World Next Top Model, la Beirut, în 2022 și Miss Globe Beauty Pageant, la Tirana, în același an. Sunt realizări remarcabile pentru o româncă, mai ales că demult nu s-au mai obținut rezultate atât de prestigioase, de către o româncă, în acest domeniu.
Stela Babău provine din mediul privat și e mândră de asta, ea profesând în domeniul în care a studiat. „Nu am niciun contract cu statul!” lămurește ea. Afacerea ei privată îi răpește o mare parte din timp, ea aducând însă plusvaloare țării, atât prin producție, cât și prin locuri de muncă – o rețetă promovată chiar de APP, care-și dorește reindustrializarea țării.
„Multinaționalele au, desigur, rolul lor în economie, însă, în caz de pandemie, război sau catastrofe naturale, care încearcă din greu o țară – cum am văzut deja – cele care rămân pe loc sunt afacerile locale, micii industriași și comercianți autohtoni, și efortul lor, în primul rând, poate scoate țara din impas. Multinaționalele pot fugi peste noapte, cum au făcut în Rusia, dar întreprinzătorii autohtoni rămân locului!
Este strigător la cer că am ajuns să intrăm în pandemie fără a mai avea în România fabrici de seringi și de măști! Sub umbra globalizării, politicienii de la putere au adoptat o politică iresponsabilă față de propria națiune, distrugând cu indolența lor acea mică industrie sanitară care era esențială României. Iată de ce sprijinirea afacerilor autohtone este pentru APP o prioritate absolută” lămurește Stela Babău. Economia proprie este stâlpul de susținere al identității naționale, alături de educație și cultură.

Prin Beiuș, promovând portul popular românesc


Necesitatea reevaluării…


În plan local se refac cărțile, se restructurează peisajul politic, se recalibrează discursul electoral, se reevaluează liderii și se pun deja în valoare noile tehnologii de atragere a energiilor mulțimilor. Oferta electorală se diversifică atât în ceea ce privește programele, cât și în ceea ce privește oamenii și partidele.
Poate că APP e un partid mic în momentul de față, dar exemplul dat de AUR și USR la trecutele alegeri demonstrează că orice este posibil atunci când alegătorii sunt sătui de vechile fețe și mentalități.
Stela Babău intră în lumina reflectoarelor cu multă determinare, iar politicienii locali vor trebui să țină cont de ea și acțiunile ei din teritoriu.

Articol scris de Doru Sicoe