3 utilizări ale mănușilor de unică folosință în viața de zi cu zi

Publicat la: 18 Aug 2023

Mănușile de unică folosință sunt o necesitate în diverse industrii și domenii. Fabricate din diferite materiale, cum ar fi latex, vinil sau nitril, și disponibile în diverse mărimi, sunt menite în principal să protejeze mâinile utilizatorului de bacterii, viruși și diferite substanțe nocive și să prevină contaminarea. De exemplu, în domeniul medical, mănușile de unică folosință sunt esențiale pentru a preveni transmiterea infecțiilor.[1] Dincolo de utilizările lor în domeniul medical sau în alte industrii, ele pot fi folosite și în viața de zi cu zi, iar în acest articol îți vom oferi câteva exemple de situații în care ai putea avea nevoie de ele.

1. Pentru curățenie

Mănușile chirurgicale de unică folosință din nitril sau alte materiale sunt special concepute pentru a fi rezistente și a asigura o protecție sporită. Acest lucru le face potrivite și pentru acele sesiuni de curățenie a locuinței în care folosește substanțe puternice, care ți-ar putea afecta pielea, ori când, pur și simplu, vrei să eviți contactul cu diverse bacterii, virusuri sau paraziți care ar putea trăi pe anumite suprafețe pe care încă nu ai apucat să le dezinfectezi. 

Mai mult decât atât, prin utilizarea unor mănuși folosință în timpul curățeniei, eviți și răspândirea microorganismelor dintr-o zonă în altă. De exemplu, odată ce ai terminat de curățat și dezinfectat baia, tot ce trebuie să faci este să arunci mănușile folosite și să treci la următoarea încăpere a casei, fără a mai trebui să te îngrijoreze ideea că vei transfera diverși germeni pe alte suprafețe.

Indiferent dacă este vorba de curățarea băii, spălarea vaselor, ștergerea prafului sau curățarea podelei, mănușile oferă o protecție suplimentară și asigură o igienă mai bună în timpul procesului de curățenie.  

2. În bucătărie 

Mâinile noastre sunt însă adesea purtătoare de bacterii și alte microorganisme. În bucătărie, unde mâncarea este manipulată direct, este esențial să prevenim răspândirea acestor bacterii. Mănușile de unică folosință oferă o barieră eficientă între mâini și alimente, reducând riscul de contaminare și asigurând un mediu de gătit igienic, în special atunci când lucrezi cu carne crudă, de exemplu.

Iar dacă tot vorbim despre alimentele pe care le folosim în bucătărie, nu este un secret faptul că unele dintre acestea, cum ar fi usturoiul, ceapa sau peștele, lasă un miros persistent pe mâini, dificil de eliminat. Utilizarea mănușilor de unică folosință în timpul manipulării acestor alimente poate preveni o astfel de problemă. 

Pot fi foarte utile și în cazul persoanelor cu piele sensibilă sau care suferă de afecțiuni precum dermatita de contact și care trebuie să evite contactul direct cu anumite alimente.

3. Pentru proiecte tip DIY

Dacă ești una dintre acele pasionate de tip DIY, mănușile de unică folosință nu trebuie să lipsească din arsenalul tău. Ca și în situațiile de mai sus, ele pot asigura un plus de protecție mâinilor tale, nu doar în timp ce folosești diverse unelte sau materiale dure și aspre, ci și în timp ce folosești diverse substanțe care le-ar putea irita, cum ar fi, de exemplu, adezivii, solvenții sau vopselele.

În plus, mănușile de unică folosință contribuie la menținerea curățeniei în timpul lucrărilor DIY. Ele protejează mâinile și unghiile de murdărie și de substanțe greu de îndepărtat și te ajută să eviți să petreci mai mult timp decât ți-ai dori încercând să-ți cureți mâinile.

Mănușile de unică folosință, fie ele din nitril sau alte materiale, sunt instrumente esențiale care pot fi folosite într-o varietate de situații, de la curățenie și gătit, până la proiecte DIY și nu numai. Sunt practice, versatile și accesibile ca preț. Toate acestea le fac un accesoriu indispensabil în orice situație în care sunt necesare o igienă riguroasă și protecția mâinilor. 

Bibliografie: 

  1. „Medical Gloves”, U.S. Food and Drug Administration, 2023, www.fda.gov/medical-devices/personal-protective-equipment-infection-control/medical-gloves. Accessed 8 Aug. 2023.