Avantajele implantului dentar. De ce să îl alegi pentru înlocuirea dinților lipsă

Publicat la: 03 Jul 2023

Sănătatea orală este importantă nu doar pentru stima de sine pe care o avem atunci când zâmbim cu încredere. O dantură sănătoasă, completă este esențială pentru sănătatea generală având în vedere că procesul de masticație este direct responsabil de digestia corectă a alimentelor. Mai mult, eventuale afecțiuni stomatologice pot influența modul în care respirăm sau felul în care ne odihnim pe timp de noapte.

Așadar, este de la sine înțeles de ce tot mai mulți dintre noi apelăm la tratamente stomatologice pentru înlocuirea dinților lipsă, cei care nu au mai putut fi salvați din diverse motive. Și, în acest context, se amintește tot mai des de implanturi dentare

Să vedem care sunt principalele avantaje ale implanturilor dentare și de ce ar trebui să le iei în considerare dacă ai spații goale în datura ta. 

Implantul dentar nu înlocuiește doar estetic un dinte natural

Implantul dentar este mai mult decât partea vizibilă, cea care acoperă spațiul lipsă din coroana dentară. De fapt, un implant presupune mai multe componente iar partea cea mai importantă este chiar cea care nu se observă. Astfel, implantul presupune inserarea unei rădăcini artificiale în structura osoasă a maxilarului. În acest fel dintele lipsă este înlocuit în întregimea lui. 

Pe scurt, implantul reușește să suplinească cu succes funcționalitatea dintelui natural. 

Implantul dentar menține dantura sănătoasă

Dacă alegi soluția implantului dentar vei avea grijă nu doar de spațiul gol din cavitatea orală ci și de ceilalți dinți naturali. Implantul va menține aliniamentul dinților și va evita deplasarea acestora pentru umplerea spațiului gol. Astfel, se evită apariția retracției gingivale și afectarea dinților sănătoși. Mai mult, implantul reduce riscurile apariției cariilor interdentare și susține închiderea corectă a maxilarului, așa cum menționează și csid.ro.

Implantul asigură masticația corectă

După cum aminteam, implantul dentar este inserat în osul maxilarului. Astfel, dintele rezultat va fi unul stabil și complet funcțional, exact cum este și unul natural. De aceea masticația nu va fi influențată de implant ceea ce înseamnă un stil de viață normal, chiar și după pierderea dinților naturali.

Implantul previne degradarea osoasă

Tot datorită faptului că presupune existența unei rădăcini artificiale, implantul dentar va evita degradarea osoasă la nivelul maxilarului. Fizionomia feței va rămâne neschimbată iar sănătatea orală se va păstra chiar dacă unul sau mai mulți dinți naturali au fost înlocuiți cu unii artificiali.

Implantul dentar și puntea dentară. Ce să alegi

O alternativă pentru înlocuirea dinților lipsă este și puntea dentară. Spre deosebire de implant, puntea nu înlocuiește și rădăcina dintelui ci doar astupă spațiul lipsă. Mai mult, în fixarea punții se vor prelucra doi dinți sănătoși aflați în vecinătate și folosiți pe post de stâlpi. Puntea are un preț mai accesibil decât implantul dentar însă nu va asigura aceeași durabilitate și eficiență în timp. În plus, puntea poate necesita mai multe vizite ulterioare în cabinetul clinicii dentare.

Implantul dentar, întreținut corect, poate ține toată viața și are roluri multiple, reușind să înlocuiască funcțional și estetic dintele natural.