Cele mai bune trucuri pentru a face o baie mică să pară mai mare

Publicat la: 31 Oct 2023

Dacă ai o baie nu foarte generoasă, însă vrei să afli diferite trucuri de design pentru a crea senzația de mai mult spațiu, în rândurile de mai jos îți vom spune ce ai de făcut. Cel mai probabil ți se pare o reală provocare amenajarea unei astfel de băi, tocmai de aceea este important să te informezi și să duci proiectul la bun sfârșit cu brio. Vei afla despre importanța culorilor în amenajare, despre mobilierul adecvat pentru o baie mică, despre iluminat și nu numai. Citește în continuare tot ce trebuie să știi!

1. Utilizarea culorilor pentru mărirea vizuală a spațiului

Utilizarea culorilor potrivite este unul dintre cele mai eficiente trucuri pentru a mări vizual spațiul unei băi mici. Culorile deschise și luminoase, precum alb, bej sau nuanțele pastelate creează iluzia unui spațiu mai mare și aerisit. Aceste culori reflectă lumina, făcând ca încăperea să pară mai luminoasă. 

Un alt aspect important este utilizarea unui contrast redus între culorile pereților, podelei și a mobilierului. Acest lucru oferă senzația de continuitate și mărire a spațiului. De exemplu, alegerea unei podele într-o nuanță deschisă, care se îmbină cu pereții într-o nuanță similară, dă senzația de aspect unitar și face spațiul să pară mai generos. 

2. Alegerea plăcilor de gresie și faianță pentru a extinde vizual spațiul

Deoarece gresia și faianța sunt opțiunea cel mai des întâlnită pentru băi, trebuie să știi că pe lângă culoarea lor deschisă, mai există câteva trucuri de mărire a acestei încăperi. Alege modelele simple sau pe cele cu linii orizontale, fiindcă ajută la extinderea vizuală a spațiului, dând senzația de lățime și adâncime. De asemenea, utilizarea plăcilor de dimensiuni mari poate da impresia unui spațiu generos. Îți poți alege modelul de faianță favorit, opțiunile sunt dintre cele mai variate, la fel și în cazul gresiei.

Un alt truc este să optezi pentru finisajul lucios, fiindcă lumina se va reflecta și mai mult în încăpere, iar baia va părea mai luminoasă și mai spațioasă. Reține și că, modul în care sunt instalate plăcile influențează percepția spațiului din baie. De exemplu, instalarea plăcilor pe diagonală creează iluzia unei încăperi mai mari. Acest lucru se datorează faptului că diagonalele par să se extindă în lungime și lățime.

3. Mobilierul potrivit pentru a face o baie mică să pară mai mare

Optează pentru mobilier care se potrivește proporțional cu dimensiunea băii tale. Dulapurile cu linii simple și clare, rafturile înguste contribuie la crearea unei iluzii de spațiu mai mare. Totodată, mobilierul multifuncțional este o alegere excelentă pentru o baie mică. De exemplu, un dulap cu oglindă pe ușă servește atât ca spațiu de depozitare, cât și să te vezi în oglindă. Astfel, economisești spațiu.

Într-o baie mică, spațiul vertical nu trebuie neglijat. Așadar, este recomandat să alegi rafturi suspendate, dulapuri înalte și calorifere portprosop. În felul acesta, spațiul de la nivelul ochilor se eliberează și obții impresia de deschidere și aerisire a băii. Nu în ultimul rând, optează pentru culori deschise sau neutre pentru mobilier, deoarece acestea reflectă lumina și creează iluzia de spațiu extins. Culorile deschise, cum ar fi alb, crem sau nuanțele pastel, fac baia să pară mai luminoasă și mai mare.

4. Iluminatul și impactul său asupra percepției spațiului

Iluminatul are un rol esențial când vine vorba de percepția spațiului într-o baie mică. În primul rând, impactul luminii naturale este deosebit de important. O fereastră mare sau mai multe ferestre mici pot face minuni într-o baie redusă ca dimensiuni, creând iluzia unui spațiu mai mare. Dacă nu dispui de ferestre, concentrează-te asupra iluminatului artificial. Trebuie să te asiguri că baia este suficient de bine iluminată. Folosește cât mai multe surse de lumină (plafoniere, spoturi led, aplice de perete). O bună iluminare face baia să pară mai mare. 

Iluminatul cald contribuie și el la crearea senzației de spațiu mai mare în baie. Poți alege o plafonieră cu iluminat cald, care se potrivește stilului și designului băii tale. Aplicele de perete cu lumină caldă creeză un efect plăcut de iluminare indirectă și oferă senzația de spațiu mai mare. De asemenea, o idee foarte bună este alegerea unei oglinzi mari cu iluminare încorporată. Reține și că, luminile cu o temperatură de culoare în jurul valorii de 3000-4000 grade Kelvin sunt adesea considerate ideale pentru iluminatul din baie. Verifică, așadar eticheta becurilor înainte de achiziție.

Prin urmare, indiferent de dimensiunea băii, există trucuri pentru a o face să pară mai mare. Ai aflat despre alegerea culorilor potrivite, achiziția mobilierului adecvat, iluminarea optimă, alegerea plăcilor de gresie și faianță. Așadar, fiecare detaliu contează. Aceste trucuri te pot ajuta nu doar să mărești vizual spațiul, dar și să îmbunătățești funcționalitatea și estetica băii.