Cele mai frumoase regiuni din România
Publicat la: 13 Sep 2023România este, fără îndoială, o țară frumoasă și diversă. Dacă ne-am rezerva mai multe dintre vacanțele pe care ni le luăm pentru a o vizita în de-amănuntul, am ajunge poate să îi descoperim toate regiunile
Regiunea României cunoscută peste hotare este Transilvania, care se întinde pe cea mai mare suprafață și care găzduiește un amestec divers de peisaje, oameni și culturi. Printre munți, dealuri și păduri sunt ascunse numeroase castele, cetăți și biserici fortificate, care pot fi vizitate pe toată durata anului. Castelul Bran, știut și drept „Castelul lui Dracula”, este poate cel mai impresionant dintre toate. Înconjurată de Munții Carpați, Transilvania are o moștenire unică, maghiară, germană și română, orașele Brașov, Sibiu și Sighișoara meritând toate vizitate alături de Cluj-Napoca – „inima Transilvaniei”.
Frumusețea naturală a regiunii este, de asemenea, uimitoare, Alpii Transilvăneni falnici și versanții împăduriți ai Munților Apuseni oferind drumeții fantastice. Parcul Național Retezat este destinația de vis pentru iubitorii de activități în aer liber, găzduind peste o sută de lacuri glaciare, unul mai frumos decât celălalt.
Maramureș, regiunea din nord a României, este considerată de multi sufletul satului tipic românesc. Satele pitorești, dealurile verzi și câmpurile pline de flori sălbatice pot face pe oricine să se simtă ca și cum s-ar întoarce în timp. Maramureșul este o destinatie unică, de slow turism sau și mai bine spus, de turism pe îndelete. În această regiune s-au păstrat cu grijă tradițiile, cultura și stilul de viață al țăranilor care au trăit în vremuri trecute. Nu prea multe obiceiuri s-au schimbat în ultimele secole aici și multe dintre evenimentele care se organizează gravitează în jurul elementelor care arată cât de bogat în diferite arome este acest ținut. Meșteșugul și tradițiile se transmit de la o generație la alta și chiar dacă modernizarea lucrurilor se infiltrează peste tot în zilele noastre, din spiritul simplu și brut a mai rămas ceva care inspiră speranță. Este îmbucurător faptul că turismul a înflorit aici datorită valorii culturale a zonei și a peisajelor sale frumoase.
Cea mai vestică regiune a țării, Banatul, prezintă o gamă variată de habitate. Este formată din dealuri frumoase, păduri și munți în sud, care contrastează puternic cu vasta câmpie din nord. În zonele joase se află al treilea oraș ca mărime din România, Timișoara, precum și minunatul oraș balnear vechi, Buziaș. Aici sunt și multe orașe miniere vechi interesante, cum ar fi Anina și Sasca Montana; ambele acţionează acum ca porţi de acces către recompensele naturale din apropiere. Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este foarte impresionant de vizitat, peșterile, cascadele și cheile fiind punctele de interes. Parcul Natural Porțile de Fier este, de asemenea, o destinație de top din Banat, oferind niște peisaje uluitoare sub formă de chei atrăgătoare, precum și Canionul Dunării.
Situată în nord-estul României și la granița cu Republica Moldova și Ucraina, Moldova este o regiune captivantă, cu o gamă diversă de peisaje, oameni și obiceiuri oferite. În regiune se găsesc o mulțime de dealuri ondulate, podgorii și păduri. Printre ele se află câteva chei și canioane uimitoare, cele din Bicaz, Bicăjel și Sugău fiind cele mai impresionante. Castelele, lacurile și mănăstirile sunt, de asemenea, împrăștiate pe ici și pe colo. Orașele sale sunt la fel de interesante de vizitat datorită naturii lor multiculturale, iar Bicaz și Bacău merită să fie incluse în itinerariul unui călător. Iași, capitala regiunii, este și centrul comercial al Moldovei. Orașul universitar plin de viață prezintă o arhitectură rafinată, cel mai bine ilustrând-o magnificul Palat al Culturii.
Ascunsă în nord-est, Bucovina de Sud este foarte pitorească, plăcută și liniștită, deoarece nu include orașe mari, cea mai mare parte a regiunii fiind formată din dealuri și terenuri agricole nesfârșite. Este numită astfel, pentru că regiunea istorică Bucovina a fost împărțită în două în 1940. Ca urmare a anexării de către Uniunea Sovietică, România a primit partea de sud și Ucraina de astăzi partea de nord. Regiunea găzduiește unele dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale națiunii, sub forma incredibilelor sale mănăstiri pictate, care sunt situate în zone rurale pitorești, precum și terenuri agricole și păduri. Cele mai faimoase și impresionante dintre ele sunt cele de la Humor și Voroneț, deși Sucevița și Putna merită să fie vizitate, cu zidurile exterioare viu pictate, grădinile liniștite și toate poveștile străvechi din jurul lor.
Numită și Țara Românească sau Valahia, Muntenia este regiunea din sudul țării. Aici se află și capitala, orașul vibrant, București. Aici se află diverse muzee care vorbesc despre istoria încărcată a țării, precum și impunătorul Palat al Poporului (a doua clădire ca mărime din lume). Totodată, pe lângă orașul cunoscut odată ca „Micul Paris”, există mult mai mult de explorat. În nordul Munteniei se întind lanțuri muntoase și văi care necesită timp și atenție, pentru a le fi înețeleasă adevărata valoare. De aici se poate ajunge destul de ușor și la frumosul Castel Peleș situat lângă Sinaia, ori pe Transfăgărășan, autostrada șerpuitoare.