Istoria Cazinoului din Arad

Publicat la: 22 Nov 2022

Cazinoul din Arad datează din 1872, perioada în care acest oraș era într-o dezvoltare accentuată și numeroase afaceri își făceau locul, iar oamenii căutau noi modalități de a se distra. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați, iar procesul său de restaurare este aproape de finalizare. De altfel, clădirea a început să fie deja folosită pentru anumite activități.

Chiar dacă numele arhitectului nu este cunoscut, clădirea este realizată într-un stil eclectic, iar în relief ies și elementele neobaroce și neoclasice. Astfel, pe toate cele patru fațade sunt prezenți pilaștri cu capiteluri corintice cu bogată ornamentație stucco.

Cazinoul Arad

Pe măsură ce timpul a trecut, cazinoul și-a pierdut strălucirea din primii ani, iar clădirea s-a degradat de la deceniu la deceniu. A intrat însă recent într-o fază de restaurare și este aproape gata, însă scopul nu vor mai fi jocurile de noroc, ci organizarea unor evenimente. Pe măsură ce piața de jocuri de casino online s-a dezvoltat intens în ultimii ani, numărul cazinourilor terestre din țara noastră a scăzut, iar cele vechi, care își recapătă strălucirea, sunt folosite ca locuri în care se organizează evenimente ori sunt transformate în muzee. Același lucru se întâmplă și în cazul Cazinoului din Arad, acolo unde vor avea loc nunți, expoziții și diverse ceremonii private.

Cazinoul era centrul vieții sociale din Arad

Chiar și în acele vremuri în cazinou se organizau și alte evenimente. Aici aveau loc spectacole de teatru, concerte, expoziții, galerii de artă, în Marele Salon, Salonul Regal și Salonul Baroc. Mai mult, în 1890 și 1891 aici au avut loc și expoziții agro-industriale. Iar un alt punct de referință a fost Gradina de Vară, care oferea pe atunci o vedere panoramică asupra luncii Mureșului, care a fost ulterior îngrădită.

Oameni de seamă din acea perioadă precum Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ioan Slavici și Ștefan Cicio Pop erau o prezență constantă. Pe măsură ce anii treceau, clădirea a avut însă nevoie și de procese de restaurare, care au fost înregistrate în 1890 și 1910. Mai mult, în 1910 a fost adăugat și un patinoar în aer liber ce iarna era centrul distracției.

Cazinoul din Arad a funcționat până în timpul celui de-al doilea război mondial cu multe întreruperi, iar apoi s-a degradat sistematic de la an la an. Ulterior, în 1990 clădirea a ieșit din proprietatea statului și a ajuns în proprietate privată. Totuși, soarta sa a rămas aceeași, iar în 2007 s-a transformat într-un restaurant și club. Din cauza faptului că nu a avut succes, s-a închis, iar clădirea a ajuns un loc de refugiu pentru oamenii străzii.

Soarta cazinoului s-a schimbat din 2017

Din 2017, cazinoul a intrat în proprietatea companiei Arsat Industrie, care a promis că îl va restaura. Astfel, lucrările au început în 2018, după un parteneriat public privat și sunt programate să fie finalizate în martie 2023.

Astfel, proprietarul va ceda comunității spațiul gratuit, vinerea, sâmbăta și duminica, de la orele 08:00 la 13:00. Aici vor fi organizate în mod constant cununii civile. În rest, cazinoul va fi transformat în centru de evenimente, iar o sală va fi o cofetărie.

Primele evenimente au fost organizate deja în cazinoul din Arad. Mai mult, proprietarul vrea să renoveze zi Hotelul Parc în așa fel încât zona din apropierea Podului Decebal într-o zonă de business și agrement de clasă înaltă, care ar urma să conțină și un restaurant, o sală de evenimente, o sală de fitness și un spa. Așadar, Arad va deveni un oraș în care se pune accent pe restaurarea clădirilor din trecut.