Oradea va avea cea mai mare statuie din lume a Sfântului Ladislau!

Publicat la: 12 Oct 2022

Interviu cu Szabó Ödön, președinte executiv al UDMR Bihor

Szabó Ödön la sediul UDMR Bihor

- În curând Oradea va avea o statuie ecvestră a fondatorului ei, regele Ladislau I (1077-1095). În urmă cu 632 de ani o astfel de statuie fusese dezvelită în fața catedralei gotice din Cetate, în timpul regelui Sigismund de Luxemburg. Spuneți-ne care e stadiul lucrărilor, deoarece știrile din primăvara anului 2022 anunțau pentru vară finalizarea lucrărilor!

- Autorul sculpturii este artistul orădean Deák Árpád. Inițiativa aparține Episcopiei Romano-Catolice, susținută de Fundația Varadinum și comunitatea orădeană. Decizia amplasării în cetate a fost adoptată de primărie, consiliul local, toate aprobările venind de la ministerul de profil. Mai trebuie realizat soclul, care este, conform protocolului, obligația primăriei Oradea. Sperăm să se achite de obligație, conform angajamentelor, anul acesta!

Deák Árpád și modelul statuii propuse

- Inițial s-a manifestat pentru amplasarea unei statui în piața centrală a orașului, care purta anterior numele Sfântului Ladislau, piață apărută după recucerirea orașului de la imperiul otoman, în vremea regimului habsburgic. Cum de s-a ajuns la un consens între maghiari și s-a acceptat Cetatea ca loc de amplasare a statuii?

- Consens este între majoritatea maghiarilor și majoritatea românilor în acest context. Amplasarea în centru ar fi fost posibilă și ar fi dat un mesaj de conviețuire în același spațiu arhitectural a doi regi importanți în istoria orașului. Acest lucru nu a fost acceptat de administrația orașului. Soluția este una acceptabilă având în vedere că o statuie ecvestră a sfântului Ladislau a fost în Cetate, deci practic se revine la o realitate din istoria orașului.

Alt model al statuii, aflat în sediul UDMR Bihor

- Credeți că statuia va favoriza un pic mai mult turismul? Câteva detalii…

- Statuia în sine poate fi un catalizator pentru ca toți turiștii să intre și în Cetate. Personalitatea, cultul Sfântului Ladislau ar trebui promovat mai intens, cu atât mai mult cu cât are o bază solidă în istorie. Modelul regelui cavaler, un om care apără creștinătatea, dar totodată tolerant, cu o fiică care devine împărăteasa Bizanțului și este sanctificată de biserica ortodoxă și pictată în Istanbul în bazilica Sf. Sofia, deci vorbim de o mare personalitate istorică, care poate atrage mulți turiști. Statuia este una sobră, cu un rege a cărui caracter pozitiv este reflectat de prezentare.

- Oradea și cetatea ei sunt legate și de alte nume ilustre. Nu credeți că ar merita să milităm și pentru statuile unor personalități ca Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei și împărat german, sau a lui Ștefan Báthory, căpitan de Oradea, principe al Transilvaniei și mare rege al Poloniei-Lituaniei – nume celebre în istoria Europei, care ridică numele orașului?

- Toate aceste personalități sunt un mare plus în istoria orașului. Sigismund este cel care, având la bază acest cult al regelui Ladislau I cel Sfânt, decide să fie înmormântat lângă acesta, în marea biserică gotică romano-catolică din Cetate, din acele vremuri. El este împărat romano-german și o personalitate de rang european. Din păcate, nu există încă curajul asumării acestora de către majoritate, deși sunt ai noștri, ai orădenilor.

Sediul UDMR Bihor este în Pasajul Vulturul Negru, la etajul 2

- Ce le spuneți celor care susțin că ungurii au mai multe statui decât românii în Oradea? Există un război nevăzut al statuilor?

- Cei care numără statuile, nu știu istoria orașului. Nu poți și nu e corect să compari o majoritate maghiară de peste o mie de ani cu una românească de nici o sută de ani din istoria orașului. Eu cred că trebuie cinstiți toți cei care au adus o plusvaloare reală renumelui acestui oraș.

Ansamblul statuar al literaților maghiari, de pe Calea Republicii, este unul de mare succes
În așteptarea statuii ecvestre a Sfântului Ladislau, un bust al lui din nisip, dar foarte rezistent, a fost realizat în această vară lângă Palatul Princiar, loc probabil al amplasării noului monument

- Revenind la statuia regelui fondator, am observat că e cea mai mare dintre câte există în lume. Va atrăgea turiștii și cu acest aspect?

- Este o statuie impozantă, de mărimea lui Ferdinand din centrul orașului. Eu cred că personalitatea, viața, cultul sfântului aduc și pot aduce mulți turiști, iar în acest context și statuia poate fi un punct de atracție. Trebuie precizat însă foarte clar că Sfântul Ladislau merita o statuie ecvestră nu pentru turism ci pentru tot ceea ce a însemnat și înseamnă pentru Oradea.

- Vă mulțumesc.

Bustul de nisip din Cetate nu e așezat în locul viitoarei statui ecvestre. Ea va fi amplasată mai jos și mai spre stânga, în mijlocul platoului dintre Palatul Princiar și zidul de curtină al Cetății
La Budapesta Sfântul Ladislau are doar o statuie pedestră, în timp ce la Oradea e singurul loc unde acest foarte important rege al Ungariei și fondator al Oradiei va avea trei statui: una ecvestră în Cetate și două pedestre, la Bazilica Catolică

Articol scris de Doru Sicoe