Tot ce trebuie să știi despre impozitarea câștigurilor din jocuri de noroc

Publicat la: 28 Jun 2023

Foarte populare în ultimul timp și într-o continuă creștere, jocurile de noroc sunt căutate de oameni pentru că vor să se distreze sau caută obținerea unui câștig. În România activitatea jocurilor de noroc este foarte bine reglementată și există reguli în ceea ce privește modul prin care sunt impozitate câștigurile.

Legile în privința jocurilor de noroc sunt extrem de stricte. Dacă nu știi cum sunt impozitate câștigurile obținute ca urmare a jocurilor de noroc online și offline, găsești toate detaliile în cadrul acestui articol.

Partea bună în ceea ce privește reglementarea jocurilor de noroc în România este că românii pot juca în voie, fără teama că vot fi păcăliți în vreun fel. Sunt de zeci de case de pariuri și cazinouri online unde oamenii sunt liberi să aleagă cum vor să se distreze, iar lista completă a acestor operatori cu licență clasă I apare pe site-ul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Ce impozit plătesc jucătorii care câștigă la cazinou sau pariuri sportive

Cu mai mult timp în urmă legile nu vizau atât de strict acele persoane care se distrau la jocuri slot, pariuri sportive sau oricare alt joc de noroc. Lucrurile au evoluat și din 2015 de la înființarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc periodic legile se schimbă. Au tot existat modificări ale legii privind impozitul pe veniturile obținute din această activitate, dar într-un final guvernanții au căzut de acord și au stabilit exact care este pragul potrivit pentru ca toată lumea să fie liniștită și mulțumită.

Se numesc venituri din jocuri de noroc acele sume, bucuri și servicii primite ca urmare a participării la această activitate, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jackpot. Impozitul are loc prin reținerea la sursă, conform următorului barem:

  • Până la 10.000 lei, inclusiv, impozitul este de 3%.
  • Peste 10.000 lei și până la 66.750 lei, impozitul este 300 lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 lei.
  • Peste 66.750 lei, impozitul este de 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 lei.

Așadar, lucrurile sunt foarte simple, în special pe internet, unde jucătorilor le este luată de pe umeri grija plății impozitului și statului la coadă. Obligativitatea plății impozitului obținut ca urmare a unui câștig care se încadrează în cele trei grile aparține strict operatorului. Ceea ce înseamnă că dacă ai câștigat 1.000 lei, acel impozit de 3% care se percepe de către autoritățile din România va fi oprit din suma de către operator și virat către bugetul de stat.

Pe de altă parte, este imposibil să poți retrage suma de 66.570 lei dintr-o singură tranșă prin intermediul site-urilor online. Există limite de retragere și acolo, ceea ce înseamnă că suma trebuie împărțită în mai multe tranșe de valoare mai mică. Este o metodă recomandată chiar pentru că așa scade destul de mult și valoarea impozitului plătit, poate chiar încadrarea spre primul prag de impozitare de 3%.

Online sau offline, există vreo diferență în ceea ce privește impozitul

Pragurile de impozitare se aplică atât jucătorilor care preferă mediul online, cât și acelor jucători care aleg mediul terestru pentru a se distra. Orice ar fi, în ambele cazuri există metode legale prin care se poate reduce valoarea impozitului plătit și acesta să se încadreze la primul prag de impozitare. Iată câteva recomandări:

  • În cazul pariurilor sportive să se joace mai multe bilete identice cu sumă maximă de câștig 10.000 lei pentru a nu fi încadrat la pragul al doilea de impozitare.
  • În ceea ce privește retragerile online, acestea să se facă în mai multe tranșe de valoare mică care să intre sub incidenta impozitului de 3% care este cel mai mic.

Decizia autorităților pare să fie cea mai bună. De-a lungul timpului au tot fost încercări ale ANAF de a colecta impozitul ca urmare câștigurilor obținute la jocurile de noroc, dar metoda nu a avut atât de mult succes. Era nevoie de completarea unei declarații înregistrată la ANAF în care fiecare norocos să specifice suma obținută. Urma apoi să primească prin poștă o decizie de plată și erau obligați să achite suma respectivă. Din anul 2018 s-a renunțat la această metodă și s-a trecut direct către impozitarea la sursă, de către operatori, așa cum se procedează și în țările mult mai dezvoltate.