Victor Mohaci vrea ca romii să conteze în alegeri

Publicat la: 11 Dec 2022

Victor Mohaci dorește să realizeze unitatea romilor din Bihor, ca ei să conteze în alegeri


Un nou tip de politician își face loc pe piața politică din România. E vorba de politicianul care folosește cu dedicație și entuziasm tehnica modernă înlesnită de internet. El știe folosi paginile de socializare gen Facebook, TikTok, Twitter, știe comunica pe WhatsApp, face live-uri, adică transmisiuni în direct și poate face asta pentru că astfel de oameni sunt ei înșiși, naturali, nu niște marionete speriate de expunerea publică, în absența șefului. Niciunul dintre noi nu l-a văzut, de pildă, pe mărețul Ilie Bolojan într-un live, dar Victor Mohaci a ținut unul chiar mai înainte, adunând sute de spectatori într-o clipă! Prieteni, cunoștințe sau simpli cetățeni și alegători sunt captați astfel în jurul unui om cu calități de lider, văzând instantaneu câte parale face. Este un nou trend, unul pozitiv, care s-ar putea să schimbe radical configurația noii puteri din România peste un an și jumătate.
Victor Mohaci este un reprezentant al romilor sau țiganilor, el folosind fără reținere ambele cuvinte. Își asumă cu responsabilitate identitatea etnică și se mândrește cu nevasta lui româncă. Merge la biserică duminică de duminică, cu excepția zilelor când face muncă de teren în favoarea romilor săi. O muncă făcută cu suflet, pe banii săi, nu prea mulți.

La Mănăstirea Sfintei Cruci, după slujba de duminică


A reușit să stabilească bune relații de colaborare cu câțiva primari care au comunități importante de romi în localitățile lor. Astfel, cele mai mari comunități de romi sunt la Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Vășad, Curtuișeni, dar și la Salonta, Marghita și Aleșd. Cu primarul de la Valea lui Mihai s-a aranjat o acțiune de cadorisire a copiilor romi, în 16 decembrie și, la fel, câteva zile mai târziu va fi o acțiune de acest fel la Marghita, tot cu sprijinul primarului local.
O altă inițiativă ține de asfaltările drumurilor cartierelor de romi, aflate în cele mai multe locuri într-o stare jalnică, pline de noroi. La Săcueni „am depus actele pentru asfaltarea unui drum de circa un kilometru jumătate” spune Mohaci. Acțiunile de acest fel vor continua, fiind calea cea mai sigură de conștientizare a romilor ca fiind o comunitate care înseamnă ceva în Bihor.

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_20221211_214732-1024x539.jpg
Împreună cu avocata Daniela Rădac, pentru consultanță de specialitate și un live pe internet


Din cifrele neoficiale pe care le deține, Victor Mohaci declară „Bihorul are peste 60.000 de romi”, o cifră pe care el o vede foarte importantă la viitoarele alegeri. Dacă doar 30.000 dintre ei votează, romii pot fi un factor important la viitoarele alegeri. Doar că romii e important să conștientizeze că trebuie să meargă la vot și să-și bage proprii oameni în consiliile locale și în cel județean. În aceste consilii se fac legile locale, se alocă fonduri, se stabilesc lucrări și romii e bine să ia parte la aceste decizii și să-și facă parte. De aceea, Victor Mohaci face de câte ori poate turul comunităților de romi din Bihor, luând pulsul lor și ajutând cu ce poate. Nu uită să-și exprime camaraderia cu cei aflați la nevoie, pe unii vizitându-i și la spital pentru un cuvânt de încurajare și niscaiva cadouri.

Victor Mohaci în vizită la Spitalul TBC, împreună cu Nicolae Szilagyi


Orice s-ar spune, nivelul încă scăzut de educație al romilor dezvoltă în ei un anume simț al camaraderiei și un nivel intens al sentimentelor. Fiind țigan dintre țiganii săi, nici Victor Mohaci nu și-a terminat școala, cum cei mai mulți dintre ai săi obișnuiesc. Dar acum își face liceul, mândru că a luat această decizie. În plus, colegii de școală sunt noi și buni prieteni, de la care învață o grămadă de lucruri. Elevul Mohaci și-a finisat în contact cu ei limba română, pe lângă cea țigănească și maghiară, pe care le știe. A devenit suficient de încrezător în forțele proprii încât să se gândească să facă și o facultate în viitor!
Victor Mohaci le spune romilor să nu abandoneze școala, fie și măcar pentru obținerea permisului de conducere, dacă nu pentru facultăți și doctorate. Deși și acestea se dovedesc a fi foarte accesibile romilor cu aplecare spre învățătură, așa cum a demonstrat-o celebrul doctor Gheorghe Bumbu, renumit chirurg la Oradea.
Calitățile lui Victor Mohaci l-au făcut atractiv pentru noile partide, el ajungând la un moment dat vicepreședinte al Alianței pentru Patrie Bihor, condusă de Lilla Debelka. După dispariția acestei filiale, cauzată de Liviu Dragnea, Mohaci a fost remarcat de Diana Șoșoacă, care îl vedea ca șef al filialei bihorene a partidului ei. Aceste curtări, mai mult sau mai puțin rodnice, l-au convins pe Mohaci că cea mai bună soluție în politica de azi este să ai libertatea de opinie și decizie, el alegând astfel să fie președintele Partidului Romilor Democrați, un partid care pornește de la zero, dar care, cu elanul unui Victor Mohaci, poate deveni o forță în Bihor.

Articol scris de Doru Sicoe